Hvad er Adrenal fatigue? Kortisol test og symptomer

10. sep 2019

Jeg har selv været der

For flere år siden var det mig, der ikke kunne komme ovenpå igen efter en ordentlig omgang stress, og som ikke kunne slippe af med tilbagevendende depressioner. Alle blodprøver var normale – der var ikke en finger at sætte på noget som helst. Men det var der faktisk, da jeg fandt ud af hvad der skulle ledes efter.

Det, jeg skulle se på var, hvordan kroppens stressrespons fungerer, og hvordan mine binyrer producerer langtids stresshormonet kortisol.

 

Kend dit kortisol

Kortisol virker stimulerende, og opkvikkende. Det gør os parate – både rent mentalt og fysisk. Kortisol produceres i binyrerne, og produktionen er reguleret af hypotalamus og hypofyse kirtlerne i hjernen. Hypotalamus og hypofysen ”vurderer” hele tiden ”faresituationen”, og sender besked til binyrerne om at producere mere eller mindre kortisol.

Jeg fik lavet en kortisol test, hvor kortisol niveauerne måles i spyt fire gange i løbet af døgnet. Det viste sig, at mine kortisol niveauer var lavere end normalen. Og det var en af forklaringerne på, at jeg følte mig træt, havde tågehjerne, og var trist og deprimeret.

Du kan læse min personlige historie om min vej ud af binyretræthed her

Kortisol er et hormon, der påvirker mange af kroppens andre funktioner, som eksempelvis hjernekemien, fordøjelse, immunforsvar, kønshormoner, stofskiftet og energiproduktion, blodsukkerregulering. Derfor kan man opleve mangeartede symptomer, når produktionen af kortisol er for lav (eller for høj).

Herunder kan du se nogle af symptomerne på, at kortisol niveauerne er for lave – altså binyretræthed, på engelsk adrenal fatigue.

 

OVERSKUDSRAMT!

10 ugers onlineforløb for dig, der er træt, udkørt eller stresset
- Læs mere her

 

Adrenal fatigue (Binyretræthed) symptomer

Nogle af de symptomer, som ses ved adrenal fatigue, også kendt som binyretræthed, er eksempelvis:

  • Vedvarende træthed, eller stort søvnbehov

  • Dårlig hukommelse

  • Svært ved at holde overblikket eller nedsat koncentrationsevne

  • Nemt ved at følge sig stresset, og/eller får hurtigere en følelse af at være overbelastet

  • Tristhed eller depression

  • Cravings efter salte fødevarer som lakrids, peanuts og chips

  • Cravings efter søde sager som slik, kager, sodavand

  • Lavt blodtryk, eller svimmelhed hvis man rejser sig hurtigt op fra liggende stilling

  • Brug for kaffe eller koffein for at holde sig i gang

  • Træthed om eftermiddagen

  • Tendens til at have mere energi om aftenen

  • Øget tendens til karspræninger og blå mærker

  • Sårheling tager længere tid

  • Svært ved at komme af med forkølelse, influenza eller omgangssyge

  • Kroniske smerter

  • Inflammatoriske tilstande som gigt, psoriasis, inflammatorisk tarmsygdom

  • Svært ved at blive velreguleret på din stofskiftemedicin

 

Du behøver ikke at have alle symptomer for at der kan være tale om binyretræthed, ligesom symptomerne kan komme og gå over tid. De enkelte symptomer kan også skyldes andre forhold.

 

Læs mere om Binyretræthed.

Der er endnu flere symptomer forbundet med binyretræthed (adrenal fatigue)

 

Du kan få den udvidede symptomliste på binyretræthed her

 

 Binyretræthed / træt af at være træt

 

 

Kortisol laboratorietest måler om du har binyretræthed

Det er muligt at måle kortisolniveauerne ved at anvende spyttest, da kortisol udskilles i spyt. Da kortisol niveauet har en døgnrytme, hvor niveauet varierer over døgnets 24 timer, så er en måling ikke nok til at kunne vurderer binyrefunktionen, og for at se om der er normale, for høje eller for lave niveauer af kortisol i løbet af døgnet.

Så hvis man vil vide om man rent faktisk har problemer med at binyrerne ikke producerer de normale mængder kortisol, så kan man anvende laboratorie test.

Nordic Laboratories testkit

Jeg anvender forskellige former for binyrefunktions laboratorietest i mine behandlingsforløb. Analyserne foretages af Nordic Laboratories, og testen tages hjemme, så man kan nemt kan få foretaget kortisol og binyrefunktionstest uanset hvor i verden man bor.

 

Adrenal Stress kortisol test

Adrenal Stress testen består af fire spytopsamlinger: morgen, middag, aften og nat. I testen analyseres for kortisol og steroidhormonet DHEA-S. DHEA produceres også i binyrerne, og er af betydning for kroppens stressrespons og for immunforsvaret. DHEA omdannes i kroppen til kønshormonerne (testosteron og østrogener).

 

Adrenal Stress sampe report Nordic Laboratories

 

Da kortisol niveauerne er reguleret af hjernens stressrespons, så vil enhver ændring i den enkeltes stress respons, påvirke kortisol niveauerne. I praksis betyder det, at det er bedst at tage testen på en dag, der er så ”normal” som mulig. Derfor skal man ikke tage testen, mens men er på ferie, hvor man er mere afslappet og rolig end ellers, og heller ikke dagen efter at man har haft voldsomt skænderi med sin familie, eller er blevet fyret fra jobbet.

 

Hvornår er det relevant at tage en Adrenal Stress test (kortisol test)?

 

Ved disse tilstande og/eller symptomer kan det være relevant at anvende en test af kortisol niveauer:

  • Træthed, udbrændthed

  • Stress

  • Søvnproblemer

  • Tristhed, depression, angst

  • Manglende motivation, sløvhed, rastløshed

  • Dårlig hukommelse, manglende fokus, nedsat overblik

  • Vrede, irritabilitet

  • Hovedpine og migræne

  • Muskelspændinger

  • Brystsmerter

  • Infertilitet, PMS (præ-menstruelt-syndrom), PCO(S) (polycystiske ovarier (syndrom))

  • Manglende sexlyst, erektil dysfunktion

  • Dårlig mave, fordøjelsesgener, inflammatorisk tarmsygdom 

  

Binyretræthed (adrenal fatigue) er et forkert begreb!

Faktisk er binyretræthed et vildledende begreb. Ud fra ordet, kam man få den opfattelse at binyrerne ikke virker, og det er ekstrem sjældent tilfældet. Kun ved tilstande som Addisons, som er mangel på produktion af binyrebarkhormon, kan man tale om at binyrerne ikke virker.

Det, som der rent faktisk sker ved ”binyretræthed” er, at kommunikationen mellem hjerne og binyrer går galt i byen, og at binyrerne ikke får signalet fra hjernen om at producerer mere kortisol. Der kan også ske det, at kroppens celler bliver ”resistente” over for kortisol, og simpelthen ikke kan ”mærke” kortisol, og derved ”virker” kortisol ikke som det skal. Den korrekte betegnelse for ”binyretræthed (adrenal fatigue)” er HPA akse dysfunktion.

 Læs mere om binyretræthed test her

 Læs mere om binyretræthed behandling her

 

Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig tilbage til energi og overskud ?

 Så læs om mine 1:1 forløb her

 Så læs om Overskudsramt - 10 ugers onlineforløb her

 

Vil du vide mere om binyretræthed ? 

 Så tjek mine e-bøger her

 

 

 

 

Om Komplementær Hormonterapi & Functional Medicine

Komplementær Hormonterapi og Functional Medicine er den perfekte kombination af det bedste fra både alternativ og konventionel medicin, hvor en helhedsorienteret tilgang møder moderne videnskab for at opnå optimal sundhed.


Fokus er på at finde og behandle de underliggende årsager til dine symptomer frem for blot at dæmpe dem ved at se på krop og sind som et integreret system.


Ved hjælp af en grundig evaluering af dine symptomer, sygdomshistorie, familiebaggrund, kostvaner, livsstil og laboratorietests identificerer jeg de dybereliggende årsager til dine helbredsproblemer.


Min behandlingsmetode indebærer at udvikle skræddersyede sundhedsprogrammer, der inkluderer tilførsel af nødvendige næringsstoffer, afbalancering af nervesystemet, bevægelse, restitution, kemifri livsstil og funktionel ernæring.


Med Functional Medicine og Komplementær Hormonterapi repræsenterer jeg en dybdegående og personlig tilgang til sundhed, der sigter mod at genoprette balance i din krops biokemi og din hormonelle balance. Dette ved at adressere de grundlæggende årsager, i modsætning til blot at maskere symptomerne med medicin.


Resultatet er en mere bæredygtig og helhedsorienteret løsning på symptomer og hormonelle ubalancer, hvilket fører til forbedret velvære og livskvalitet på en mere effektiv måde, fordi den behandler kernen i problemet og skaber varige forbedringer.

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik