Dit åndedræt har betydning for kropsligt velvære og for dit stress niveau
26. feb 2020
Stress, hvad har det med åndedrættet at gøre? Der er ikke ret mange der tænker over hvordan de vejret?
Det er jo bare noget, der sker af sig selv vil de fleste tænke. Måske tager du også din vejrtrækning for givet. Prøv lige at tænk over hvad der ville ske hvis du holdt op med at trække vejret.....
Ja, lige præcis.
Vejrtrækningen er livsvigtig og når vi bliver stressede eller står i en situation vi ikke lige har en løsning på, så holder vi vejret. Måske ikke hele tiden, men i små perioder. Det kan også være at vi begynder at trække vejret overfladisk, så vi kun trækker vejret i den øverste del af brystkassen.
Vejrtrækningen har betydning for stress og velvære
Formålet med at trække vejret er at optage luftens ilt, som kroppen celler skal bruge for at forbrænde og skabe energi. Når cellen omdanner næringsstoffer til energi dannes affaldsstoffet CO2, som bliver afgivet igen via udåndingen.
Vejrtrækningen har altså betydning både for niveauet af energi, der kan udnyttes i kroppen og for afgivelsen af udåndingsluften, som ellers ville forgifte os.
Når der kommer ilt til kroppen via indåndingen bliver kroppen aktiveret gennem dannelsen af energi og når vi ånder ud går kroppen i reparationstilstand og renser ud i affaldsstofferne fra forbrændingsprocessen.
Med andre ord kan sætter indåndingen gang i de processer der gør os aktive og klarttænkende. Udåndingen lader os rense ud, og finde ro. Hvis vi altså tillader det.
Vejrtrækningen hjælper os til at fortrænge, og til at forløse.
Hvis du prøver at tænke tilbage til en situation hvor du var særligt presset eller blev forskrækket, hvad skete der så med dit åndedræt? Jeg vil gætte på, at du holdt åndedrættet tilbage eller helt stoppede med at trække vejret – på en indånding, og så åndede du ud, da krisen var overstået.
Den pause, der er mellem indånding og udånding er der hvor vi er i stand til at presse os selv, distancere os fra det der foregår, overskride egne grænser. Det er i den pause vi fortrænger oplevelser og parkerer det nede i kroppen. Pausen efter udåndingen er der hvor roen virkelig kan få lov til at blomstre op, og vi kan føle os hele og i et med alt. Hvis der vel at bemærke er ilt nok i kroppen til at denne pause ikke stresser.
Prøv at lægge mærke til din egen vejrtrækning eller menneskene omkring dig. Trækker de vejret helt ned i maven ved hver åndedræt eller er det kun brystkassen der bevæger sig? Kan du overhovedet se at de trækker vejret?
Åndedrættet kan bruges til at reducere stress, komme tilbage efter et stresskolaps eller til at forløse de tidligere oplevelser, der fører til en usund grundstress.
Åndedrætsterapi er en terapiform, hvor det ikke er vigtigt at forstå eller tænke sig igennem udfordringerne. Via åndedrættet og fokus på kroppen og følelserne er det muligt at slippe og frigive de gamle blokeringer, der forhindrer flow og velvære.
Åndedrættet påvirker mere end bare kroppens energiomsætning
Hvordan føles vejrtrækningen, hvor mærker du den? Mærker du den i næsen eller i brystkassen, kan du mærke hvordan musklerne i bunden af brystkassen bevæger sig og som et stempel trykker på maven og tarmene? Det tryk ned mod maven har betydning for fordøjelsen og de bevægelser tarmene laver for at skubbe fordøjet mad igennem, optage næring og afgive det kroppen ikke kan bruge.
Stress påvirker vejrtrækningen og vejrtrækningen kan være med til at fastholde stress.
Hvis kroppens celler ikke får ilt nok er de ikke i stand til at udføre selv deres helt basale funktioner, forbrænde energi, udskille affaldsstoffer o.s.v. Når kroppens celler ikke får den ilt den har brug for, så bliver den presset og dermed bliver stresstilstanden helt fysisk.
Hvad kan du selv gøre?
At bruge åndedrættet bevidst og aktivt kan være en hjælp til at komme ud af stress. I rigtig meget yoga praksis anvendes vejrtrækningsteknikker ”Pranayama”. De teknikker adskiller sig fra det jeg vil anbefale dig her.
Yogateknikkerne er udviklet til at understøtte bevægelse og/eller spirituel åbning. Her er fokus et andet.
Som tidligere nævnt aktiverer indåndingen og udåndingen skaber ro. I en presset hverdag har vi brug for begge dele. Hvis du er stresset er det sidste du har brug for mere du skal gøre. Uanset hvad du gør eller bør, så skal du alligevel trække vejret.
3 små øvelser til at reducere stress via din vejrtrækning.
Vær opmærksom på at du ikke skal presse eller forcere i nogen af øvelserne. Fokus er at skabe ro, balance og velvære i kroppen. Når du for en kort stund er fokuseret på dit åndedræt får du yderligere en kærkommen mulighed for at slippe nogle af de forstyrrende tanker. I alle øvelser trækker du luften helt ned i maven. Du kan frit vælge om du trækker vejret gennem næsen eller munden. Der er dog den fordel ved at trække vejret gennem munden i disse øvelser, at det kan give en tiltrængt afspænding i kæbemusklerne. Gør det der føles mest naturligt for dig.
Øvelse 1
Sæt dig godt til rette med ret ryg i sofaen, ved skrive bordet eller hvor du nu lige er.
Læg den ene hånd på maven lige under navlen.
Tag så en dyb indånding, så du kan mærke at maven trykker på din hånd.
Lad luften fra udåndingen flyde ud i det tempo, der føles naturligt.
Hav intentionen om at udåndingen skal være afslappende, så lad være med at presse den længere eller kortere. Bare lad den sive uden anstrengelse.
Gentag 10-20 gange.
Øvelse 2
Sid som i øvelse 1 eller stå op.
I denne øvelse skal du trække vejret i en cirkulær bevægelse.
Træk vejret ind og forestil dig at luften flyder op og rundt langs kraniet, ned ad rygraden, rundt til forsiden og op langs maven og brystet.
Ånd ud, og lav et lille tryk i det sidste af udåndingen – brug eventuelt lyden ”HA” til at skabe det lille tryk.
10-20 gange.
Øvelse 3
Sid som i øvelse 1
Dette er en af de helt klassiske og måske mest kendte åndedræts øvelser, og her bruges begge pauser aktivt.
4x4
Læg hånden på maven så du kan mærke at du trækker vejret helt ned
Træk vejret ind mens du tæller til 4
Hold en pause mens du tæller til 4
Ånd ud mens du tæller til 4
Hold en pause mens du tæller til 4
Gentag 10-20 gange.
Øvelserne kan laves flere gange om dagen, når det lige passer ind. Du behøver ikke at have lyd på dit åndedræt, så du kan lave dem selv om der er andre i nærheden.
Frisk luft er selvfølgelig bedre end indelukket kontorluft og luften i skov og natur er bedre end byluft. Uanset hvilken luft du har adgang til i løbet af en almindelig dag, så er det bedre end den overfladiske, tilbageholdte åndedræt de fleste mennesker har i løbet af en almindelig dag.
Lisbeth Lysdal er åndedrætsterapeut og hypnoterapeut. Hun har 10 års erfaring i at hjælpe mennesker ind i en ny balance. Hun har klinik i Roskilde.
Læs mere om Lisbeth og hvordan Lisbeth kan hjælpe dig på lisbethlysdal.dk
Om Komplementær Hormonterapi & Functional Medicine
Komplementær Hormonterapi og Functional Medicine er den perfekte kombination af det bedste fra både alternativ og konventionel medicin, hvor en helhedsorienteret tilgang møder moderne videnskab for at opnå optimal sundhed.
Fokus er på at finde og behandle de underliggende årsager til dine symptomer frem for blot at dæmpe dem ved at se på krop og sind som et integreret system.
Ved hjælp af en grundig evaluering af dine symptomer, sygdomshistorie, familiebaggrund, kostvaner, livsstil og laboratorietests identificerer jeg de dybereliggende årsager til dine helbredsproblemer.
Min behandlingsmetode indebærer at udvikle skræddersyede sundhedsprogrammer, der inkluderer tilførsel af nødvendige næringsstoffer, afbalancering af nervesystemet, bevægelse, restitution, kemifri livsstil og funktionel ernæring.
Med Functional Medicine og Komplementær Hormonterapi repræsenterer jeg en dybdegående og personlig tilgang til sundhed, der sigter mod at genoprette balance i din krops biokemi og din hormonelle balance. Dette ved at adressere de grundlæggende årsager, i modsætning til blot at maskere symptomerne med medicin.
Resultatet er en mere bæredygtig og helhedsorienteret løsning på symptomer og hormonelle ubalancer, hvilket fører til forbedret velvære og livskvalitet på en mere effektiv måde, fordi den behandler kernen i problemet og skaber varige forbedringer.
Andre opslag:
Glutenfri kokostoppeSkrevet den: 03. dec 2019
Hvad er Adrenal fatigue? Kortisol test og symptomerSkrevet den: 10. sep 2019
Anti-inflammatorisk æble gløggSkrevet den: 13. dec 2017
Energi booster mandler med macaSkrevet den: 29. nov 2019
Derfor kan du ikke spise dig rask....Skrevet den: 01. nov 2018