Endometriose - hvad er det?
01. okt 2021
Måske har du hørt ordet endometriose før, måske er det første gang. Endometriose er en lidelse, som flere kvinder end man tror, faktisk er ramt af, og kan være enormt smertefuldt. Smerterne stammer fra underliv, og mavetarmsystemet og er oftest værst ved menstruation, og der kan også være meget kraftige blødninger under menstruation.
Her kan du blive klogere på symptomer, hvordan der bliver stillet diagnose og lidt om mulige årsager til at man får det.
Hvor mange har endometriose?
Det er en lidelse i underlivet som oftest ses hos kvinder i den fertile alder, faktisk mener man, at det er mellem helt op til mellem 10-20%. Man ser det ikke før puberteten, og ofte forsvinder tilstanden også igen når kvinden kommer i overgangsalderen.
Tilstanden opstår, når den type af østrogenfølsomt væv kvinder har i livmoderslimhinden, også vokser udenfor livmoderen. Det vil typisk være steder som æggeledere, æggestokke, tarme, bughinden eller urinblæren. Vævet kan sætte sig som cyster, der kan variere enormt meget i størrelsen, de kan være ganske få millimeter, men også vokse sig på størrelse med en appelsin – altså virkelig store!
Hvordan føles endometriose?
At lide af endometriose kan være helt vildt smertefuldt, på flere forskellige parametre. Det kan blandt andet både være under menstruation, under samleje, når du tisser eller har afføring. Lette menstruationssmerter er almindelige, men hvis du ikke kan smertedække dig med almindelige præparater som panodil og ipren, kan det være et tegn på netop endometriose.
Dog skal det understreges, at det langt fra er alle kvinder med endometriose der oplever smerter, og der er heller ingen indikation af, at der faktisk er en sammenhæng mellem graden af endometriose og graden af smerter. Men hvis du oplever nogle af ovenstående ting, er det vigtigt, at du reagerer!
Hvordan stilles diagnosen endometriose?
Ofte kan der opstå en mistanke om endometriose, ud fra ens sygdomshistorie – selvfølgelig kun hvis der er anledning. Men det kan være en stor udfordring at stille den konkrete diagnose, fordi det kræver adgang til indre organer og væv. Derfor sker det også, at det er i forbindelse med et kejsersnit, eller andre operationer, at lidelsen bliver opdaget, fordi der er adgang til de relevante indre organer.
Faktisk kan den egentlige diagnose kun stilles ved en laparoskopi, der er en kikkertundersøgelse. Her kommer man ind i bughulen, via små huller i bugvæggen, og får mulighed for at tage de vævsprøver der skal undersøges, som det kræver for at kunne stille en reel diagnose.
Østrogen dominans som årsag til endometriose
Kvinder har nogle forskellige kønshormoner, blandt andet østrogen og progesteron, der hver især har nogle særlige funktioner i kroppen. De skal helst have en ideel balance for at fungere bedst muligt. Progesteron er med til at hæmme østrogen i at være for kraftigt virkende. Men en gang imellem kan der opstå en ubalance, så der er for meget østrogen i kroppen, eller østrogenet er for kraftigt virkende – det kaldes også østrogendominans.
Endometriosevæv er meget østrogenfølsomt, og vokser når det bliver påvirket hormonet østrogen. Så jo højere østrogenniveauet er i kroppen, jo mere kan endometriosevævet vokse, hvilket forværrer smerter. Så hvis du lider af både endometriose og østrogendominans, kan det være en idé at være nysgerrig på, hvordan du kan skabe hormonbalance.
Der kan være forskellige grunde til, at man er østrogen dominant:
- Arvelighed
- Inflammation
- Stress
- Dårligt fungerende fordøjelsesfunktioner
- Nedsat afgiftningsevne
- Hormonforstyrrende stoffer
Dog er det vigtigt at huske på, at du ofte har mulighed for at gøre noget ved det!
Vil du vide hvad du selv kan gøre for at få styr på din cyklus?
Så kom med på online Cyklus Workshop.
Om Komplementær Hormonterapi & Functional Medicine
Komplementær Hormonterapi og Functional Medicine er den perfekte kombination af det bedste fra både alternativ og konventionel medicin, hvor en helhedsorienteret tilgang møder moderne videnskab for at opnå optimal sundhed.
Fokus er på at finde og behandle de underliggende årsager til dine symptomer frem for blot at dæmpe dem ved at se på krop og sind som et integreret system.
Ved hjælp af en grundig evaluering af dine symptomer, sygdomshistorie, familiebaggrund, kostvaner, livsstil og laboratorietests identificerer jeg de dybereliggende årsager til dine helbredsproblemer.
Min behandlingsmetode indebærer at udvikle skræddersyede sundhedsprogrammer, der inkluderer tilførsel af nødvendige næringsstoffer, afbalancering af nervesystemet, bevægelse, restitution, kemifri livsstil og funktionel ernæring.
Med Functional Medicine og Komplementær Hormonterapi repræsenterer jeg en dybdegående og personlig tilgang til sundhed, der sigter mod at genoprette balance i din krops biokemi og din hormonelle balance. Dette ved at adressere de grundlæggende årsager, i modsætning til blot at maskere symptomerne med medicin.
Resultatet er en mere bæredygtig og helhedsorienteret løsning på symptomer og hormonelle ubalancer, hvilket fører til forbedret velvære og livskvalitet på en mere effektiv måde, fordi den behandler kernen i problemet og skaber varige forbedringer.
Andre opslag:
Gluten og mælkefri Choko Nødde CookiesSkrevet den: 22. nov 2017
Sig farvel til stress, uro, angst med lavendel coolerSkrevet den: 14. maj 2018
Energi booster mandler med macaSkrevet den: 29. nov 2019
Stress, depression og udbrændthed - Læs min historieSkrevet den: 27. maj 2019
Softice med peanut-chokoladesauceSkrevet den: 27. maj 2019