Få dine hormoner i balance og få energi, glæde og overskud tilbage

12. apr 2018

Kender du følelsen af at være træt, udbrændt og stresset?

 

For 5 år siden var jeg total færdig. Jeg var deprimeret, udbrændt og stresset.

 

Jeg var konstant forkølet, fik kronisk bihulebetændelse, og havde hovedpine og smerter i nakke og skuldre konstant. Min hjerne var stået af, og jeg kunne ikke læse. Var mine hormoner i balance? Meget langt fra!

Jeg kunne ikke huske hvornår jeg sidst havde været glad. Jeg vågnede hver nat ved 2-3 tiden, og var vågen et par timer uden at kunne falde i søvn igen. Om morgenen var jeg dødtræt. Jeg var afhængig af flødeboller og chokolade. Jeg havde allermest lyst til at forsvinde fra jordens overflade….

 

Alle blodprøver var normale. Jeg fejlede ”ikke noget”. Men jeg havde det virkelig skidt. Jeg var slet ikke mig selv. Jeg var som en anden gammel, trist og meget træt person.

Da jeg endelig fandt ud af, at jeg led af binyretræthed og lavt stofskifte, blev jeg klar over hvor stor betydning hormoner har for vores krop og sind. Først da jeg fik mine hormoner i balance, fik jeg energien, glæden og overskuddet tilbage.

 

Jeg har fået mig selv tilbage. Jeg kan huske, tænke klart og fokuseret, koncentrere mig. Jeg har god energi og er glad. Min vægt er stabil. Jeg har ikke været syg i 3 år – end en ikke en lille forkølelse eller influenza. Jeg har ikke længere forstoppelse, og oppustet mave. Jeg falder nemt i søvn, og sover hele natten. Mine negle flækker ikke længere, og mit hår er flot og sundt. Jeg har ikke længere trang til sødt, og jeg oplever ikke vægtøgning op til menstruationen (som er typiske tegn på PMS).

 

Med den komplementære hormonterapi har jeg opdaget, hvordan vi kan få balance i vores forskellige hormoner i kroppen: stresshormoner, stofskiftehormoner, kønshormoner, søvnhormon, mæthedshormoner. Jeg ved også hvordan vi kan skabe balance i neurotransmittere, der regulerer vores humør, drive, motivation, lystfølelse og energi som serotonin, dopamin, adrenalin, nor-adrenalin, GABA.

 

Desværre er der ikke mange, der kender til vigtigheden af at kroppens forskellige hormoner er i balance for vores fysiske og psykiske sundhed og velvære. Og der er endnu færre, der ved hvad man kan gøre for at få kroppens hormoner i balance.

 

Derfor får du her 5 tips til hvad du kan gøre for at få dine hormoner i balance, så du bliver glad, sund og får energi og overskud.

 

TIP NR 1 SOV DIG TIL HORMONEL BALANCE

Du kan fremme kroppens produktion af søvnhormonet melatonin ved at gå i seng og stå op på samme tid alle ugens dage. Og så skal du undgå det blå lys fra din mobil, tablet, pc eller fjernsyn mindst en time før sovetid. Det blå hæmmer nemlig kroppens produktion af melatonin.

Prøv i stedet at hygge om dig selv med et lækkert fodbad med lavendel, læs en bog, lyt til beroligende og stille musik, eller brug en guidet kropsvisualisering til at få ro på kroppen. Så får du nemmere ved at falde til ro, og du kan nemmere falde i søvn.

 

TIP NR 2 BEVÆGELSE & MASSER AF FRISK LUFT

At være i naturen og få frisk luft er af stor betydning for vores fysiske og psykiske sundhed. Det kan være i en have eller en park, eller i skov, mark og på strand. Når du opholder dig i naturen og dermed får frisk luft, nedbringes kroppens stressniveau.

Så kom ud og gå en tur. 30 minutter om dagen er rigtigt fint. Men kan det ikke lade sig gøre hver dag, så er 10 minutter meget bedre end ingenting. Måske kan du gå en lille tur på 10 minutter, efter du har spist frokost? Eller du kan hoppe af bussen et stoppested før du skal af, og så gå det sidste stykke.

 

TIP NR 3 TRÆK VEJRET & REDUCER DIN STRESS

Når du føler dig stresset eller hvis dit nervesystem er i en stresstilstand, så er det dybe åndedræt en af de måder, hvorpå du kan modvirke kroppens stressrespons. Det parasympatiske nervesystem modvirker stresstilstanden i kroppen, og derfor vil du gerne aktivere det parasympatiske nervesystem. Det kan du gøre med dybe vejrtrækninger, fordi du med det dybe åndedræt stimulerer din vagus nerve, der er en vigtig del af dit parasympatiske nervesystem.

 

TIP NR 4 BRUG URTER & TILSKUD TIL AT HJÆLPE DINE HORMONER I BALANCE

Der findes et hav af naturlige midler, der kan støtte kroppens hormonelle balance. Der er masser af planter, der på hver sin måde understøtter kroppens funktioner. Rosenrod regulerer blodsukkerniveauerne, beskytter kroppen under stress og støtter ved træthed og udbrændthed. Rødkløver dæmper symptomer som hedeture og svedeture som opstår i overgangsalderen. Vitex agnus castus virker fremmende på progesteron niveauet (et af dine kønshormoner), og er med til mindske PMS (præ-menstruelt syndrom). Gurkemeje støtter immunforsvaret.

 

TIP NR 5 SPIS DINE HORMONER I BALANCE

Sørg for at spise gode proteinkilder til morgen, middag og aften, eksempelvis skaldyr, fjerkræ, æg, bønner, linser, kikærter, sojabønneprodukter, chiafrø, hampefrø, eller proteinpulver. Spis også grove (langsomme) kulhydrater til morgen, middag og aften, gerne mest til aftensmaden, fx bønner, linser, fuldkornsris, fuldkorn og fuldkornsprodukter, quinoa, amaranth, rodfrugter, kartofler. Spis masser af grønt – fordelt på dagens måltider. Spis hver dag umættede fedtstoffer fra nødder, kerner eller frø, avocado, oliven eller koldpressede olier. Drik cirka 2 liter vand om dagen.

 

Disse tiltag er eksempler på hvordan jeg som hormonterapeut arbejder med at få hormoner i balance. Vi er alle forskellige og derfor udarbejder jeg selvfølgelig et personligt tilpasset program, som er skræddersyet til lige netop dig.

Med min baggrund som civilingeniør i kemi, diplom i sundhed og ernæring og via min uddannelse i komplementær hormonterapi, har jeg den nødvendige indsigt og viden, der skal til for at forstå kroppens biokemi og for at kunne finde årsagen til symptomer og sygdom. Derfor hjælper jeg dig med at behandle årsagen til sygdom og symptomer i stedet for udelukkende at fjerne symptomer med medicin.

 

 

Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig tilbage til energi og overskud ?

 

Så læs om mine 1:1 forløb her

  

Så læs om Overskudsramt - 10 ugers onlineforløb her

 

 

 

Om Komplementær Hormonterapi

Komplementær Hormonterapi er koblingen mellem den "alternative" og konventionelle medicin, hvor holistisk tankegang møder moderne videnskab.

Som komplementær hormonterapeut arbejder jeg med at finde rodårsagen hos mine klienter frem for at symptombehandle med udgangspunkt i Functional Medicine paradigmet.

Ved hjælp af oplysninger om symptomer og gener, sygdomme, familiemæssige sygdomme, kostdagbøger, livsstil og laboratorietests, identificerer jeg rodårsagen.

Jeg årsagsbehandler og udarbejder skræddersyede personlige sundhedsprogrammer med tilførsel af næringsstoffer, nervesystemsafbalancering, funktionelle kostplaner og evt. bioidentiske hormoner.

Dermed identificerer og behandler jeg rodårsagen til hormonelle ubalancer i modsætning til at fjerne symptomerne, eksempelvis med medicin.

 

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik