5 mulige årsager til at du ikke kan blive gravid

30. sep 2022

Nogle kalder det for infertilitet, andre for nedsat frugtbarhed, endeligt kan det også kategoriseres som ufrivillig barnløshed. Definitionen fra WHO lyder på manglende graviditet efter 1 års regelmæssigt samliv. Helt op til mellem 15-20% af alle par, kommer til at opleve infertilitet, og det kan både være i perioder eller i vedvarende tilfælde. Uanset hvilken situation du sidder i, kan det være ensomt og frustrerende når det føles som om, graviditetstesten aldrig giver det resultat man så brændende ønsker.

Det er vigtigt at huske på, at årsagerne til infertilitet kan være mange. Det er ikke nødvendigvis din biologi der er udfordret, det kan også være din partners, jer begge eller det kan ske af uforklarlige årsager. Her kommer der 5 bud på, 5 mulige årsager til, at du kan være udfordret i at blive gravid.

 

1. PCOS

PCOS har vist sig at være en af de hyppigere årsager til infertilitet. Det er en forkortelse for det der kaldes Poly Cystisk Ovarie Syndrom, og knytter sig til en hormonel ubalance, der oftest indebærer en overproduktion af mandlige kønshormoner. Ved PCOS modnes æggene i æggestokkene, men de frigives æggene ikke fra æggestokkenen, som normalt. På den måde bliver de ophobet i æggestokkene, og ens menstruationscyklus kan enten være meget uforudsigelig, eller næsten ikkeeksisterende. Hvis du er i tvivl, kan du læse meget mere om tegn på PCOS lige her.

 

2. Endometriose

En anden årsag til at du ikke kan blive gravid kan være det der kaldes endometriose. Det er en tilstand eller lidelse i underlivet, der kan give voldsomme og invaliderende smerter under menstruation. Ved endometriose vokser den type af østrogenfølsomt væv man har i livmoderslimhinden, også vokser udenfor livmoderen. Vævet sætter sig som cyster, der kan vokse sig ligeså store som appelsiner, og det kan medføre sammenvoksningerne i bughule og nedsat bevægelighed og blodcirkulation i bækkenet, hvilket besværliggør graviditet. Endometriosen kan også have skabt sammenvoksninger i æggelederne, der nedsætter passagen af æg til livmodeenr, hvilket også kan give problemer i forbindelse med at blive gravid. Der kan være forskellige årsager til, at man lider af endometriose, og du kan læse om flere af dem her.

 

3. Underlivsinfektioner

En infektion af organerne i underlivet, kan både være generende i form af smerter og kløe, men det kan også være en årsag til, at det kan være en udfordring at blive gravid. Infektioner i underlivet er oftest seksuelt overførte, det kan blandt andet være klamydia og gonoré. Med tiden kan infektionerne gøre skade på de kvindelige organer, og efterlade ar og blokere æggelederne. Hvis æggelederne er blokeret, er det meget usandsynligt, at kunne opnår en graviditet. I visse tilfælde kan det godt lade sig gøre, men risikoen for en graviditet udenfor livmoderen stiger også gevaldigt. Derfor er det vigtigt, at være opmærksom på eventuelle infektioner i underlivet.

 

4. Forringet sædkvalitet

Som sagt, er det vigtigt at huske på, at det altså kan være begge parter der er udfordret, hvis man oplever infertilitet. En anden hyppig årsag er nemlig, at manden har en forringet sædkvalitet. Det kan skyldes mange forskellige ting, blandt andet hormonelle ubalancer, infektioner, skader på testiklerne eller være genetisk betinget. Det kan oftest undersøges ved en simpel sædprøve.

 

5. Stress

Når kroppen oplever at blive udsat for stressende perioder, lader det til at påvirke vores evne til at reproducere – og det gælder både for mænd og kvinder! For kvinden gælder det, at der bliver frigivet øgede mængder af stresshormonet kortisol, der går ind og påvirker den hormonelle balance og skaber forstyrrelser. I stressede perioder kan man opleve at ens menstruation udebliver, eller at ens menstruationscyklus bliver uregelmæssig, hvilket kan påvirke kroppens evne til at blive gravid. Hos manden kan stress forstyrre de hormoner der normalt kontrollerer sædproduktionen. Det kan betyde en reduceret produktion i mængden af sædceller, men det kan især også påvirke kvaliteten af de sædceller der er. Man kan risikere at de bevæger sig langsomt, og faktisk også have misdannelser.

 

Vil du vide hvad du selv kan gøre for at få styr på din cyklus?

Så kom med på online Cyklus Workshop. 

Læs mere her >>>

Om Komplementær Hormonterapi & Functional Medicine

Komplementær Hormonterapi og Functional Medicine er den perfekte kombination af det bedste fra både alternativ og konventionel medicin, hvor en helhedsorienteret tilgang møder moderne videnskab for at opnå optimal sundhed.


Fokus er på at finde og behandle de underliggende årsager til dine symptomer frem for blot at dæmpe dem ved at se på krop og sind som et integreret system.


Ved hjælp af en grundig evaluering af dine symptomer, sygdomshistorie, familiebaggrund, kostvaner, livsstil og laboratorietests identificerer jeg de dybereliggende årsager til dine helbredsproblemer.


Min behandlingsmetode indebærer at udvikle skræddersyede sundhedsprogrammer, der inkluderer tilførsel af nødvendige næringsstoffer, afbalancering af nervesystemet, bevægelse, restitution, kemifri livsstil og funktionel ernæring.


Med Functional Medicine og Komplementær Hormonterapi repræsenterer jeg en dybdegående og personlig tilgang til sundhed, der sigter mod at genoprette balance i din krops biokemi og din hormonelle balance. Dette ved at adressere de grundlæggende årsager, i modsætning til blot at maskere symptomerne med medicin.


Resultatet er en mere bæredygtig og helhedsorienteret løsning på symptomer og hormonelle ubalancer, hvilket fører til forbedret velvære og livskvalitet på en mere effektiv måde, fordi den behandler kernen i problemet og skaber varige forbedringer.

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik