Stress, depression og udbrændthed - Læs min historie

27. maj 2019

 

Problemet er ofte ikke kun lige dér, hvor skoen trykker

Er du træt, stresset og udbrændt – og har du gjort alt det ”rigtige”, men stadigvæk ikke opnået bedre resultater? Så er det måske fordi, du skal et spadestik dybere og undersøge, om dine hormoner er i ubalance – og dermed skyld i din tilstand.

 

Jeg blev interviewet til Naturli magasinet - du kan læse artiklen, som blev bragt i Naturli magasinet her.

 En krop i balance er en sund krop. Hormonelle ubalancer i kroppen kan give symptomer som stress, træthed, energiforladthed, angst og depression. Alle disse symptomer er tegn på, at kroppen på den ene eller anden måde er ude af balance.

For dig, som lider af ovenstående symptomer, er hormonerne kortisol, melatonin og serotonin vigtige at kende. Disse hormoner (og andre hormoner) er nemlig med til at regulere dit humør, din følelse af energi samt dit overskud og glæde.

 

Lyt til dine hormoner


Kroppen er så smart, at den udsender alarmsignaler i form af fysiske og psykiske symptomer for at gøre os opmærksom på, at noget er galt. Det er derfor vigtigt at lytte til disse signaler.

– Det er vigtigt at huske på, at sind og krop er samarbejdspartnere – og vores hormoner er budbringere mellem krop og sind. Hvis vores hormoner ikke er i balance, kan vi blandt andet få problemer med vægt, fordøjelse, immunforsvar, stofskifte – og ikke mindst vores tanker og følelser. Med et hormonterapeutisk behandlingsforløb kan du få kroppen tilbage i balance, siger Lise Bøgsted, komplementær hormonterapeut.

Ved behandlingsformen Komplementær Hormonterapi ser man på koblingen mellem den “alternative” og konventionelle medicin. Her møder holistisk tankegang moderne videnskab hinanden. Grundidéen ved Komplementær Hormonterapi er at finde rodårsagen til de fysiologiske ændringer fremfor at symptombehandle.

– Nogle af de bedste måder at få kroppen tilbage i balance på, er ved hjælp af sund og varieret kost, motion, afspænding, søvn, frisk luft og generel selvomsorg, hvilket jeg støtter og vejleder i, siger Lise Bøgsted.

 

Årsag fremfor symptom


Man skaber altså en helhedsorienteret forståelse af menneskets krop og psyke, og fokus er således på både kost, motion og psykisk balance.

– Jeg ved af erfaring, at stress, udbrændthed og tristhed afhjælpes bedst med en behandling, der arbejder med at fjerne årsagerne til symptomerne i stedet for at fjerne selve symptomerne. Og det er præcis dét, som Komplementær Hormonterapi går ind og gør, siger Lise Bøgsted og fortsætter:

– Jeg ser lidt mig selv som en slags Sherlock Holmes-detektiv, der prøver at finde årsagen til lidelsen. Ved hjælp af laboratorietests, screeningsprotokoller og visuel diagnose identificerer jeg rodårsagen, så jeg derudfra kan skræddersy personlige sundhedsprogrammer med tilførsel af næringsstoffer, afbalancering af nervesystem, funktionelle kostplaner og evt. bioidentiske hormoner.

 

Gik selv ned med flaget


Lise Bøgsted har på egen krop oplevet, hvordan hun reagerede på en længerevarende periode med stress. Hun er oprindelig uddannet civilingeniør i kemi og har arbejdet i den farmaceutiske og bioteknologiske rådgivningsbranche i 15 år, hvor hun tidligere arbejdede hos Novogruppen.

Men efter et travlt job med masser af ansvar, en lille datter samt to små tvillinger blev det på et tidspunkt for meget for Lise Bøgsted. Hun var trist, træt og udkørt. Lise tog til lægen og blev henvist til en psykolog.

– Jeg kunne ikke hæve mig selv op, og psykologen fortalte mig, at jeg led af stress, udbrændthed og depression. Jeg prøvede at behandle det på alle de klassiske måder, og gjorde alt det jeg fik besked på: spiste sundt og dyrkede motion – men jeg var stadig enormt træt og døjede med depressioner. Sådan stod det på on/off i nogle år. Jeg var simpelthen bange for, at jeg var blevet skør i hovedet.

 

Når stress bliver langvarig


Desperate situationer kræver desperate handlinger; derfor begyndte Lise Bøgsted at tænke på, om der måske var noget, som lægen ikke kunne se, og som psykologen ikke kunne tale om. Derfra begyndte hun selv at undersøge, hvad der kunne være årsag til, at hun aldrig kom tilbage til normal hukommelse, koncentration, tænkeevne og friskhed.

– Jeg falder så over udtrykket binyre-træthed, og finder ud af, at jeg efter en længerevarende stresstilstand, simpelthen er kommet i den form for hormonel ubalance.

Når vi står ansigt til ansigt med en akut stressende situation, vil kroppen med det samme forsøge at øge kortisolniveauerne. Ved denne øgning forbereder kroppen sig på at forsvare os selv (eller flygte) Kroppen reagerer stadig, som var vi hulemennesker, der skal kæmpe eller flygte fra sabeltigeren for at overleve. Kroppen har nemlig ikke lært, at vi ikke risikerer at dø, bare fordi vi har glemt Dankortet i Netto – og den reagerer derfor på samme måde, som var livet på spil.

Forhøjede kortisolniveauer over længere tid – som kan forekomme efter langvarig overstimulering af binyrerne (kronisk stress-tilstand) – kan føre til binyretræthed eller mere korrekt: dysfunktion i HPA-aksen. Det var årsagen til Lise Bøgsteds situation – derfra begyndte hun at lede efter en ordentlig behandling af sine problemer.



Undgå at smide benzin på stressbålet  


Det viste sig, at der var en grund til, at Lise Bøgsted ikke mærkede forbedringer, selvom hun prøvede at forbrænde stresshormonerne med løbeture, som hendes psykolog havde anbefalet hende.

Du skal nemlig ikke ud og brænde stresshormoner af ved at løbe, spinne, intervaltræne, styrketræne, dyrke crossfit eller noget lignende. Det, som disse motionsformer har til fælles, er, at de stresser kroppen, og kroppen vil normalt reagere med at opbygge muskelstyrke.

– Motion er jo godt – det gælder bare kun for en krop, der ikke er i en vedvarende stresstilstand. I den krop vil den fysisk hårde træning bevirke, at du hælder mere benzin på stressbålet i kroppen, og derved bringer du dig selv længere væk fra en sund krop i balance. Derfor er hård motion no-go ved behandling af binyretræthed, siger Lise Bøgsted.

Dit åndedræt er også en af dine allerstørste ressourcer til at opnå sundhed og velvære – også imod binyretræthed. Du trækker vejret 20.000 gange om dagen – men gør du det rigtigt? Hvis du føler dig stresset, presset eller kort for hovedet, så trækker du vejret overfladisk, og luften kommer kun ned i brystkassen og ikke helt ned i maven. Det sker helt automatisk, uden at du bemærker det.

– Husk på, at jeg kommer fra en ingeniørverden, hvor alt kan måles og vejes – så det der med, at man kan bruge åndedrættet, lave yoga eller bruge visualiseringer af kropsscanninger, var en helt ny verden for mig. Men det var med til at gøre, at jeg stille og roligt kom ovenpå og fik hovedet og hjernen til at fungere igen. Og vigtigst af alt, var jeg igen glad for at være sammen med mine børn. 

 

Deler i dag sine erfaringer med andre


Lise fandt vejen tilbage til et liv med glæde, energi og lyst med den rette kost og det rette tilskud af næringsstoffer, samt med stressreducerende teknikker, god søvn, blid motion og masser af selvomsorg. I stedet for at dulme symptomerne med medicin, genoprettede hun sin krops hormonelle balance, så både krop og sind kom i balance igen.

Hun besluttede sig derfor for, at hun ville hjælpe andre med at få deres hormoner i balance med hormonterapeutiske behandlingsforløb. I dag har Lise fuldstændigt skiftet karrierespor, og er nu certificeret coach med en ernærings- og sundhedsfaglig diplomuddannelse fra Suhrs Seminarium. Derudover er hun lægeeksamineret komplementær hormonterapeut.

– Det, der er vigtigt for mig at understrege, er, at Komplementær Hormonterapi er evidensbaseret behandling. Vi arbejder med nogle ting, som har vist sig at have en effekt rent forskningsmæssigt. På den måde er det egentlig ikke alternativ behandling – men det er det alligevel, for i Danmark anerkender vi ikke den tankegang og det paradigme, der ligger bag Functional Medicine. I USA derimod, er det en uddannelse, du kan tage på universitetet. 

 

NYHED!

10 ugers onlineforløb for dig, der er træt, udkørt eller stresset
- Læs mere her

 

Om Komplementær Hormonterapi & Functional Medicine

Komplementær Hormonterapi og Functional Medicine er den perfekte kombination af det bedste fra både alternativ og konventionel medicin, hvor en helhedsorienteret tilgang møder moderne videnskab for at opnå optimal sundhed.


Fokus er på at finde og behandle de underliggende årsager til dine symptomer frem for blot at dæmpe dem ved at se på krop og sind som et integreret system.


Ved hjælp af en grundig evaluering af dine symptomer, sygdomshistorie, familiebaggrund, kostvaner, livsstil og laboratorietests identificerer jeg de dybereliggende årsager til dine helbredsproblemer.


Min behandlingsmetode indebærer at udvikle skræddersyede sundhedsprogrammer, der inkluderer tilførsel af nødvendige næringsstoffer, afbalancering af nervesystemet, bevægelse, restitution, kemifri livsstil og funktionel ernæring.


Med Functional Medicine og Komplementær Hormonterapi repræsenterer jeg en dybdegående og personlig tilgang til sundhed, der sigter mod at genoprette balance i din krops biokemi og din hormonelle balance. Dette ved at adressere de grundlæggende årsager, i modsætning til blot at maskere symptomerne med medicin.


Resultatet er en mere bæredygtig og helhedsorienteret løsning på symptomer og hormonelle ubalancer, hvilket fører til forbedret velvære og livskvalitet på en mere effektiv måde, fordi den behandler kernen i problemet og skaber varige forbedringer.

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik