Stofskifte blodprøver

13. mar 2023

Hvad er stofskiftet, og hvad laver stofskiftehormonerne?

Stofskiftet er helt basalt set den proces, der søger for, at der dannes energi i vores krop. Det er den proces, der nedbryder madvarers molekyler og omsætter det til energi, hvilket betyder, at stofskiftet har en afgørende betydning for alle kroppens celler. Det gælder ikke kun effektiviteten af dit fordøjelsessystem, som mange forbinder stofskiftet med, men også hjertemusklens evne til at trække sig sammen, din vejrtrækning, udviklingen af dine knogler og meget mere.
Denne energidannelsesproces er styret af vores stofskiftehormoner – nærmere bestemt hormonerne T4 og T3. Stofskiftehormonerne bestemmer med andre ord, hvilket tempo vores energidannelsesproces kører i, og derfor om du har en høj, normal eller lav stofskiftefunktion.

 

Hvordan dannes stofskiftehormonerne?  

Vores hjerne er designet til at modtage og koordinere signaler fra alle vores sanser, og derfor sidder den hele tiden og overvåger vores krop med henblik på at sikre, at den har alt det, den har brug for. I forbindelse med stofskiftet overvåger den derfor også, hvor meget energi, kroppen har brug for i løbet af dagen. I forbindelse med denne energidannelsesproces udskiller hjernen et signalhormon, der hedder TSH, som vandrer afsted i blodet og når frem til vores skjoldbruskkirtel, hvor stofskiftehormonerne dannes. Skjoldbruskkirtlen sætter herefter gang i dannelsen af T4-stofskiftehormonet, der frigives i blodet og cirkulerer rundt i vores væv og celler. T4-stofskiftehormonet har ansvaret for at give besked til cellerne om, hvor meget der skal forbrændes i vores såkaldte kraftværker (nærmere bestemt mitokondrierne).

 

I skjoldbruskkirtlen dannes der også en smule af det stofskiftehormon, vi kalder for T3. Størstedelen af T3-stofskiftehormonet dannes dog ude i vores væv og organer, når T4 omdannes til T3.

Stofskiftehormonet T3 har en langt højere aktivitet end T4, så derfor er det vigtigt at også T3 bliver målt, når man analyserer stofskiftet.

 

Helt kort kan man derfor sige, at jo højere en mængde TSH, hjernen udskiller, jo større et signal sendes der til skjoldbruskkirtlen om at lave en højere mængde T4. Dette kaldes også en feedback regulering, hvor et hormon regulerer udskillelsen af et andet hormon. Det er altså i kraft af denne feedback regulering, at stofskiftehormoner dannes, og der sættes gang i forbrændingen i vores kraftværker.

 

Symptomer på lavt stofskifte

  • Svag, langsom hjerterytme
  • Udtalt træthed
  • Muskelsvaghed
  • Kuldskærhed
  • Øget vægt, trods nedsat appetit
  • Depression
  • Dårlig hukommelse og koncentrationsbesvær
  • Fortykket hud
  • Forhøjet kolesterol
  • Hæs og dyb stemme
  • Struma (forstørret skjoldbruskkirtel), synkebesvær
  • Infertilitet, spontan abort i første trimester
  • Hårtåb, tørt hår, usunde negle, tab af yderste tredjedel af øjenbryn
  • Hævelse i ansigtet, poser under øjnene

 

 

Symptomer på højt stofskifte

  • Hurtig hjerterytme, hjertebanken
  • Rysten især på hænderne
  • Muskelsmerter, muskelsvaghed
  • Rastløshed, nervøsitet, angst, hyperaktivitet
  • Koncentrationsbesvær
  • Udtalt træthed, søvnproblemer
  • Svedtendens, varmeintolerance
  • Ændring af øjnene
  • Diarré og/eller opkast
  • Struma (forstørret skjoldbruskkirtel), synkebesvær
  • Vægttab på trods af normal eller øget appetit
  • Hedeture og svedeture
  • Uregelmæssig menstruation og infertilitet
  • Øjensygdom (udstående øjne)
  • Hudlæsioner, særligt over skinnebenene (pretibial myxødem)

 

Klik her og tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får viden om stofskiftet og hvordan du får styr på stofskiftet. 

 

Komplementær hormonterapi: Få en omfavnende vurdering af din stofskiftefunktion  

Hvis du er interesseret i at få en vurdering af din personlige stofskiftefunktion, er du kommet til det rette sted. Når stofskiftefunktionen skal vurderes hos din læge, vil dette blive gjort ved at få taget blodprøver, men det er desværre standarden for stofskifteblodprøver, at man kun måler det, der hedder TSH.
I min praksis anvender jeg en langt mere omfavnende vurdering af din stofskiftefunktion gennem laboratorieanalyser. Her vil du få en stofskifteanalyse, hvor der ikke alene måles TSH, men også de stofskiftehormoner, du har frit i kroppen og i blodet. Dette kaldes også frit T4 og frit T3 – det er med andre ord stofskiftehormoner, der ikke er bundet til et transportprotein, hvilket gør at de er biologisk aktive. Dette giver et meget bedre billede af din faktiske stofskiftefunktion.

 

Nogle stofskiftesygdomme skyldes autoimmune reaktioner, hvor immunforsvaret ved en fejl begynder at lave ravage på kroppens eget væv og heraf skjoldbruskkirtlen, hvilket kan føre til et højt eller lavt stofskifte. Det er derfor ikke kun mængden af TSH, der afgør din stofskiftefunktion.

 

I forbindelse med stofskifteanalyser måles antistoffer i dit blod, og der analyseres for anti-TPO eller TRAb. Hos personer med et lavt stofskifte vil man ofte finde, at stofskifteblodprøven viser et højere antal af TPO-antistoffer, hvor en person med et højt stofskifte vil have flere TRAb-antistoffer.

 

Kortisol påvirker måden, stofskiftehormonerne arbejder på

En anden ting, som jeg prioriterer at arbejde med i min praksis som hormonterapeut, er kortisol og dets betydning for din stofskiftefunktion. De fleste kender nok kortisol som et hormon, kroppen producerer i stressede situationer, men det er ikke kortisols eneste virkning.
Alt afhængig af om du har et højt eller lavt kortisolniveau, vil det ændre på stofskiftehormonernes virkningsgrad, og hvordan de får lov til at blive dannet. Når man derfor skal undersøge årsagerne til et lavt eller højt stofskifte, bør man altid inkludere en undersøgelse af kortisolniveauet. Det er vigtigt, fordi en regulering af kortisolniveauet altså kan have en meget positiv effekt på dit stofskifte og dine energidannelsesprocesser.

Er du blevet nysgerrig på at høre mere om stofskifte blodprøver og hvordan jeg arbejder med det, så udfyld kontaktformularen eller send mig en mail nedenfor. 

 

Klik her og tilmeld dig nyhedsbrevet, så du får viden om stofskiftet og hvordan du får styr på stofskiftet.

Du får samtidig tilsendt tjeklisten med symptomer på lavt stofskifte.

 

Vil du have styr på stofskiftet og få din energi, kvikke hjerne og sunde krop tilbage ?

Så venter dit nye liv på dig liger her!

 

 Læs om PLUSDAGE STOFSKÌFTEFORLØBET >>>

 

Blogindlægget er skrevet af komplementær hormonterapeut, Lise Bøgsted. Lise er bl.a. uddannet civilingeniør i kemi, coach i positiv psykologi, kostvejleder, komplementær hormonterapeut og fagredaktør og underviser ved Institut for komplementær hormonterapi. Læs mere om Lise og hendes baggrund her.

 

Om Komplementær Hormonterapi & Functional Medicine

Komplementær Hormonterapi og Functional Medicine er den perfekte kombination af det bedste fra både alternativ og konventionel medicin, hvor en helhedsorienteret tilgang møder moderne videnskab for at opnå optimal sundhed.


Fokus er på at finde og behandle de underliggende årsager til dine symptomer frem for blot at dæmpe dem ved at se på krop og sind som et integreret system.


Ved hjælp af en grundig evaluering af dine symptomer, sygdomshistorie, familiebaggrund, kostvaner, livsstil og laboratorietests identificerer jeg de dybereliggende årsager til dine helbredsproblemer.


Min behandlingsmetode indebærer at udvikle skræddersyede sundhedsprogrammer, der inkluderer tilførsel af nødvendige næringsstoffer, afbalancering af nervesystemet, bevægelse, restitution, kemifri livsstil og funktionel ernæring.


Med Functional Medicine og Komplementær Hormonterapi repræsenterer jeg en dybdegående og personlig tilgang til sundhed, der sigter mod at genoprette balance i din krops biokemi og din hormonelle balance. Dette ved at adressere de grundlæggende årsager, i modsætning til blot at maskere symptomerne med medicin.


Resultatet er en mere bæredygtig og helhedsorienteret løsning på symptomer og hormonelle ubalancer, hvilket fører til forbedret velvære og livskvalitet på en mere effektiv måde, fordi den behandler kernen i problemet og skaber varige forbedringer.

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik