Har du PMS? Læs om symptomerne her

28. okt 2021

PMS er en forkortelse for det der kaldes Præmenstruelt Syndrom. Som navnet indikerer, er det en tilstand eller lidelse som sættes i forbindelse med kvindens menstruationscyklus.

Måske har du selv oplevet, at du en uges tid inden eller op til din menstruation, får humørsvingninger, hovedpine eller craver forskellige madvarer.

Alle tre ting er ganske almindelige symptomer på netop PMS. Men der findes også mange andre symptomer, og det kan både være fysiske og psykiske – uanset hvad kan det føles helt vildt irriterende og generende!

 

Fysiske symptomer på PMS

Af fysiske symptomer kan det blandt andet være hovedpine, migræne, bumser og uren hud, svimmelhed, træthed, brystspændinger, smerte eller spændinger i underlivet og/eller lænd, større tendens til forstoppelse og oppustethed.

For nogle kvinder har de fysiske symptomer så stor effekt og betydning, at de decideret bliver så syge, at de er nød til at sygemelde sig eller tage smertestillende midler.

Vægtøgning i form af væskeophobning er også et af de mere almindelige fysiske symptomer, og det er vigtigt at du husker, at hvis du vejer dig kort op til din menstruation, så må du ikke være fortvivlet over 1-2 ekstra kilo, det kan sagtens være forårsaget af de hormonelle forandringer! 

 

Psykiske symptomer på PMS

De psykiske symptomer er især humørsvingninger, irritation, træthed, tristhed, glemsomhed, større følsomhed, kort lunte, aggressivitet og følelsesmæssig ustabilitet. Større cravings efter søde sager er også et klassisk symptom på PMS.

Hvis du oplever at have større trang til at græde (måske også uden nogen grund) i ugen før din menstruation, kan det måske forklares med PMS. Det samme gælder hvis du får et hysterisk anfald og skælder børnene og manden ud over noget, der ikke så vigtigt endda!

 

Hvorfor får man PMS?

Forklaringen på PMS findes i hormonbalancen, som nok nærmere er hormonUbalancen i denne sammenhæng. Omkring ægløsningen, der ligger omkring to uger før menstruation, sker der en masse hormonelle forandringer i kvindekroppen. Mængden af de to hormoner østrogen og progesteron i kroppen, skal stige mellem ægløsningen og menstruationen.

Og der skal være balance mellem niveauet af progesteron og østrogen.

 

Men hvis der ikke produceres tilstrækkeligt med progesteron i æggestokkene efter ægløsning, så mangler du den ”bremse”-effekt som progesteron har på østrogen, der har ”speeder”-effekten.

 

Det samme er tilfældet hvis der er normale niveauer af progesteron, men høje niveauer af østrogen (østrogendominans). Eller hvis kroppens receptorer ikke kan ”mærke” progesteronen (progesteron resistens)

 

Progesteron virker blandt andet antiinflammatorisk, væskedrivende, smertelindrene og beroligende. Østrogen har mange fantastiske egenskaber, men kan i for høje mængder fremme inflammation.

Hvis ikke der er nok progesteron til at ”balancere” den stigende mængde af østrogen, der dannes op til menstruation, så kan det give både fysiske og psykiske symptomer – altså PMS symptomer.

 

Kønshormoner påvirker din hjernekemi – og dine følelser

Lige inden menstruationen daler niveauerne af både progesteron og østrogen drastisk. Derfor kan du opleve at PMS symptomerne er værst lige op til menstruationen.

Forklaringen kan være at østrogen hjælper til at holde niveauet af lykkehormonet serotonin i hjernen højt, der gør dig glad og veltilpas samt at  progesteron omdannes til allo-pregnenolon, der kobler sig til GABA receptorerne i hjernen, og derved har en beroligende effekt.

Så når niveauet af østrogen og progesteron falder drastisk lige inde menstruationen, så kan det måske mærkes som endnu mere tristhed, bekymring eller ængstelighed.

 

Så når du oplever humørsvingninger, at have ømme bryster eller en øget lyst til chokolade, kan det skyldes hormonelle ubalancer i din krop. Hvor vildt er det ikke lige?

 

Er du fyldt 35?

Hvis du er fyldt 35 år, er der en chance for, at symptomerne på PMS forværres for dig indtil du når overgangsalderen. Det skyldes at du måske ikke har ægløsning hver måned længere på grund af din stigende alder. Progesteronproduktionen i æggestokkene kun ske, hvis du har haft ægløsning, så hvis ikke du har ægløsning, så danner du ikke progesteron, og det kan give PMS.

Selv om du har menstruation, så er det ikke det samme som at du har ægløsning!

Vil du vide hvad du selv kan gøre for at få styr på din cyklus?

Så kom med på online Cyklus Workshop. 

Læs mere her >>>

Om Komplementær Hormonterapi

Komplementær Hormonterapi er koblingen mellem den "alternative" og konventionelle medicin, hvor holistisk tankegang møder moderne videnskab.

Som komplementær hormonterapeut arbejder jeg med at finde rodårsagen hos mine klienter frem for at symptombehandle med udgangspunkt i Functional Medicine paradigmet.

Ved hjælp af oplysninger om symptomer og gener, sygdomme, familiemæssige sygdomme, kostdagbøger, livsstil og laboratorietests, identificerer jeg rodårsagen.

Jeg årsagsbehandler og udarbejder skræddersyede personlige sundhedsprogrammer med tilførsel af næringsstoffer, nervesystemsafbalancering, funktionelle kostplaner og evt. bioidentiske hormoner.

Dermed identificerer og behandler jeg rodårsagen til hormonelle ubalancer i modsætning til at fjerne symptomerne, eksempelvis med medicin.

 

Copyright © Lise Bøgsted | Cookiepolitik | Privatlivspolitik