Overgangsalder symptomer
21. sep 2023
Bliver du kogende varm eller vågner du badet i sved om natten? Har du tørre slimhinder, gør sex ondt eller er lysten til intimitet eller sex forsvundet? Er humøret mere gråt, og diset, eller kan du ikke finde dit gode gamle selv? Det kan være symptomer på at du er vej i overgangsalder.
Hvad er overgangsalderen?
Overgangsalder er perioden omkring den sidste menstruation. Overgangsalderen kan starte flere år før den sidste menstruation (nogle gange 5-10 år før den sidste menstruation) og kan vare år efter den sidste menstruation.
Allerede flere år før den sidste menstruation kan den månedlige ægløsningen svigte, hvilket medfører at der ikke dannes progesteron i æggestokkene, og det kan give symptomer. Når en kvinde ikke længere har menstruationer, så daler niveauerne af østrogen og progesteron drastisk. Og det kan mærkes af rigtig mange kvinder, når østrogen og progesteron ikke længere produceres i samme mængder som i den fertile alder. Godt og vel 80% af alle kvinder får symptomer i overgangsalderen.
Symptomerne som kan opstå i forbindelse med en kvindes overgangsalder, er mange og meget forskellige.
Herunder kan du se en liste over de oftest forekommende symptomer, der kan opstå i overgangsalderen.
Symptomer ved overgangsalder
- Hedeture og svedeture
- Rødmen og blussen op – især i ansigtet
- Dårlig søvn
- Hjertebanken
- Ængstelighed, indre uro
- Tørre slimhinder (fx i øjnene, i munden eller i skeden)
- (Gentagne) blærebetændelser
- Utæt blære, små tisseuheld, inkontinens
- Nedsat sexlyst
- Tristhed, depression
- Irritabilitet og humørsvingninger
- Træthed og manglende energi
- Mindre motivation og drive
- Hovedpine
- Knogleskørhed eller acceleret afkalkning af knoglerne
- Dårligere koncentrationsevne og dårligere hukommelse
- Dårligere mental robusthed, lettere ved at miste overblikket
- Uregelmæssige eller udeblevne menstruationer
- Kraftigere eller mindre blødninger
Symptomerne kan opstå op til 10 år før end at man har den sidste menstruation og vare flere år efter den sidste menstruation.
Efter overgangsalderen har kvinder en øget risiko for at udvikle hjertekarsygdomme, og således en øget risiko for blodpropper, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol. Østrogen har en hjertekarbeskyttende effekt, og da niveauet af østrogen er lavt, når menstruationerne er ophørt, så mangler den hjertekarbeskyttende effekt af østrogen, hvilket øger risikoen for hjertekarsygdom efter overgangsalderen.
Hvornår går jeg i overgangsalder?
1 år efter den sidste menstruation er menopausen indtrådt. Menopausen indtræder i 45-55 års alderen for de fleste kvinder. I Danmark er kvindens gennemsnitsalder for menopausen 52 år.
Ofte har en kvinde sin sidste menstruation i den samme alder som ens mor. Arvelighed er den største faktor, men rygningen, kemoterapi eller strålebehandling kan fremskynde tidspunktet for den sidste menstruation.
Vil du vide hvad du selv kan gøre for at få en god overgangsalder?
Så kom med på online Cyklus Workshop - for kvinder i alle aldre.
Om Komplementær Hormonterapi & Functional Medicine
Komplementær Hormonterapi og Functional Medicine er den perfekte kombination af det bedste fra både alternativ og konventionel medicin, hvor en helhedsorienteret tilgang møder moderne videnskab for at opnå optimal sundhed.
Fokus er på at finde og behandle de underliggende årsager til dine symptomer frem for blot at dæmpe dem ved at se på krop og sind som et integreret system.
Ved hjælp af en grundig evaluering af dine symptomer, sygdomshistorie, familiebaggrund, kostvaner, livsstil og laboratorietests identificerer jeg de dybereliggende årsager til dine helbredsproblemer.
Min behandlingsmetode indebærer at udvikle skræddersyede sundhedsprogrammer, der inkluderer tilførsel af nødvendige næringsstoffer, afbalancering af nervesystemet, bevægelse, restitution, kemifri livsstil og funktionel ernæring.
Med Functional Medicine og Komplementær Hormonterapi repræsenterer jeg en dybdegående og personlig tilgang til sundhed, der sigter mod at genoprette balance i din krops biokemi og din hormonelle balance. Dette ved at adressere de grundlæggende årsager, i modsætning til blot at maskere symptomerne med medicin.
Resultatet er en mere bæredygtig og helhedsorienteret løsning på symptomer og hormonelle ubalancer, hvilket fører til forbedret velvære og livskvalitet på en mere effektiv måde, fordi den behandler kernen i problemet og skaber varige forbedringer.
Andre opslag:
Binyretræthed kost - Sådan kan du spise dig raskSkrevet den: 24. okt 2018
Softice med peanut-chokoladesauceSkrevet den: 27. maj 2019
Hvad er Adrenal fatigue? Kortisol test og symptomerSkrevet den: 10. sep 2019
5 tegn på at du måske har PCO(S)Skrevet den: 02. jan 2023
Hvorfor har jeg akne eller uren hud?Skrevet den: 15. nov 2022