Hvorfor har jeg akne eller uren hud? 

15. nov 2022

Det er de færreste der har bumser, hudorme, rødligt udslet og sår stående på deres ønskeliste. Men flere og flere oplever, at de ikke kan slippe af med deres akne, og i nogle tilfælde opstår det først i voksenlivet. Det kan gøre ondt og være frustrerende, især fordi man kan føle sig uhygiejnisk som aldrig før. MEN akne og uren hud har faktisk ikke noget med ens hygiejne at gøre, hvilket både kan være en lettelse og en irritation – for hvad pokker skyldes det så?

 

Hvad er akne? - En overproduktion af talg

Helt basalt så kommer urenhederne i ens hud frem, fordi man har en overproduktion af talg. Talg er en form for fedtstoffer, der bruges til at fugte huden og beskytte os mod bakterier. Det er helt normalt at producere talg, og det bliver transporteret til overfladen på huden langs ens hårstrå. Men hvis man producerer for meget talg, kan det hobe sig op i kirtlerne, og ende med at stoppe dem til. Det er de tilstopninger der bliver synlige som bumser, hudorme og i nogle tilfælde cyster, alt efter hvilken form for akne man lider af.

 

Akne og genetik

I mange tilfælde hænger aknen også sammen med ens genetik. Hvis ens forældre har døjet med det, er man særligt disponeret, og får det højst sandsynlig også selv, på et tidspunkt i livet.

 

Hormonel akne

Men produktionen af talg hænger også sammen med kroppens hormonelle balance. Hvis man har et forhøjet niveau af mandlige kønshormoner, eller hvis man har nedsat insulinfølsomhed, så kan det forværre akne.

I teenagereårene er hormonsystemet under udvikling, og der kan være hormonelle ubalancer, der øger risikoen for akne. Mange kvinder døjer med uren hud særligt op til menstruation eller op til ægløsning, fordi den hormonelle balance ændrer sig på disse tidspunkter i cyklus, og for nogle er balancen mellem østrogen, progsteron og testosteron skæv.

 

Bakterier der trives - anaerobe bakterier

Når nu der ved akne er en generel overproduktion af talg, der ikke kan komme ud af huden som normalt, bliver der skabt et helt særligt miljø. Den tilstoppede og (højst sandsynligt) fedtede hud får ikke tilført meget ilt, hvilket skaber et drømmeopholdssted for det der kaldes anaerobe bakterier. De bakterier vil man helst undgå, for de er nemlig årsag til infektioner i huden. Infektioner kan være noget så ubehagelige, og er ofte efterfulgt af hævninger, rødmen og knopper.

 

Akne og PCOS

Der kan også sagtens være andre faktorer der påvirker huden i ens dagligdag. Det kan blandt andet være sådan noget som stress eller PCO(S). Begge dele hænger dog (også) sammen med den hormonelle ubalance der forårsager akne, men hvis man døjer med stress og/eller PCO(S) kan det forværre ens akne yderligere. Hvis du er i tvivl om, hvad PCO(S) er for noget, og hvad betydningen af det er, kan du læse meget mere lige her.

 

Undgå at vaske og skrubbe dig til renere hud

Selvom man ofte bruger udtrykket ”uren hud” om akne, så er det vigtigt at du ikke forsøger at vaske og skrubbe dig til en renere hud. Akne kan blive forværret hvis man udsætter huden for meget skrappe plejeprodukter eller hvis man skrubber den for meget. Faktisk har kosten meget stor betydning for akne.

 

Det du kan gøre, til behandling af akne er blandt andet at:

  • Bruge make-up og andre hudprodukter der ikke tilstopper porrerne.
  • Være forsigtig med at rense hud.
  • Overveje, om du måske er stresset, og dét er det første problem der skal ses nærmere på.
  • IKKE at pille, trykke eller klemme på de urenheder der er i/på huden.
  • Spise 800 - 1000 gram grøntsager om dagen
  • Undgå crap mad, som stærkt forarbejdet mad, sukkerrig mad og mad med forarbejde fedtstoffer

Om Komplementær Hormonterapi

Komplementær Hormonterapi er koblingen mellem den "alternative" og konventionelle medicin, hvor holistisk tankegang møder moderne videnskab.

Som komplementær hormonterapeut arbejder jeg med at finde rodårsagen hos mine klienter frem for at symptombehandle med udgangspunkt i Functional Medicine paradigmet.

Ved hjælp af oplysninger om symptomer og gener, sygdomme, familiemæssige sygdomme, kostdagbøger, livsstil og laboratorietests, identificerer jeg rodårsagen.

Jeg årsagsbehandler og udarbejder skræddersyede personlige sundhedsprogrammer med tilførsel af næringsstoffer, nervesystemsafbalancering, funktionelle kostplaner og evt. bioidentiske hormoner.

Dermed identificerer og behandler jeg rodårsagen til hormonelle ubalancer i modsætning til at fjerne symptomerne, eksempelvis med medicin.

 

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik