PCO eller PCOS? Den vigtige forskel

29. jun 2022

PCO er en forkortelse for Poly Cystiske Ovarier. Det er en betegnelse for, at en kvinde har flere ægblærer (follikler) i sin(e) æggestok(ke), end hvad der defineres som normalt. Hvis man ikke døjer med/lider af PCO oplever man at have en cyklus på omkring 28 dage, hvor der altså har været en ægløsning midt i cyklus som ender i en menstruation.

Hvis du derimod faktisk HAR PCO, er din cyklus langt mere uforudsigelig – måske næsten ikkeeksisterende. For ved PCO stopper ægblærene med at udvikle sig, og æggene frigives ikke som normalt ved ægløsningen, og derfor ender det med, at æggene ophober sig i æggestokkene. PCO kan konstateres ved en ganske almindelig ultralydsscanning af æggestokkene hos en gynækolog, hvor de små æg (også kaldet blærer) kan ses.

 

Hvad er PCOS?

Udover ét enkelt bogstav, er PCOS også forskellig fra ”almindelig” PCO på andre punkter. PCOS er forkortelsen for Poly Cystisk Ovarie Syndrom, og den store forskel på de to ting er at man udover at have fået konstateret PCO også skal have kønshormonelle ubalancer. Ubalancen er oftest at ens æggestokke producerer for mange mandlige kønshormoner, hvilket selvfølgelig kan være til kæmpestor irritation og give gener.

Ifølge de såkaldte Rotterdam-kriterier kræves mindst to af følgende fund, for at man kan stille diagnosen PCOS:

  • Få eller helt manglende ægløsninger
  • Tegn på forhøjet mandligt kønshormon – måles i en blodprøve
  • Polycystiske æggestokke (ovarier) – konstateres ved en scanning

 

Symptomer på PCOS

De forskellige gener ved PCOS kan være lidt af hvert, og afhænger også af, i hvor stor grad du lider af PCOS. Men ofte ser man, at det blandt andet gælder: menstruationsforstyrrelser, akne, uønsket hårvækst (hirsutisme), overvægt og infertilitet. Generne er oftest også det, der er med til at rette mistanken mod PCOS hos den enkelte.

Men ved PCOS er det også ens sygdomshistorik der kan give et praj om det. Hvis lægen har mistanken, er det også altid godt at få taget blodprøver, for at kunne måle hormonniveauerne og få lavet en scanning af æggestokkene hos en gynækolog.

 

PCOS og fertilitet

Det er faktisk helt op til mellem 5-10% af alle kvinder i den fertile alder i Danmark der lider af PCOS. Og selvom infertilitet/barnløshed er et af de mest almindelige symptomer på PCOS, ser man alligevel at størstedelen af kvinder med PCOS i let grad faktisk ofte bliver gravide af sig selv. Hvis du ender med at skulle i fertilitetsbehandling, må du ikke være fortvivlet, for der er heldigvis rigtige mange gode muligheder for at få den hjælp man har behov for.

 

Hvorfor får man PCOS?

Og hvorfor får man så PCOS? Det er ikke altid lige til at forklare – der kan være flere ting der spiller ind. Faktisk er det delvist en arvelig sygdom. Men det er ikke altid at andre familiemedlemmer har fået konstateret PCOS, så der er andre faktorer end det rent genetiske, der spiller ind. Blodsukkerniveauer, insulinfølsom, forhøjet inflammation og overvægt er også faktorer, der er af betydning for man udvikler. Så kosten og livsstilen er af stor betydning for PCOS.

 

Behandling af PCOS

Et vægttab viser sig faktisk tit at være en effektiv behandling for kvinder med PCOS, det kan både være i form af en kostomlægning eller at du vælger at dyrke mere motion. Det skal helst være omkring 30 minutters motion om dagen, af den slags hvor du pruster og stønner, og ikke er i stand til at snakke. Derudover kan du også overveje om du måske er stresset, for stress har absolut ingen positiv effekt på PCOS, tværtimod.

Der er altså en markant forskel på, om det er PCO eller PCOS man døjer med. Men uanset hvad, så kan det være frygteligt irriterende og for nogle er det også noget de skammer sig over, men som du kan læse, er det altså noget som en del kvinder døjer med, og man er ikke alene. Heldigvis er det noget, som du selv kan gøre en masse for at komme til livs. I min klinik har jeg hjulpet mange kvinder med at komme af med PCO og PCOS.

 

Vil du vide hvad du selv kan gøre for at få styr på din cyklus?

Så kom med på online Cyklus Workshop. 

Læs mere her >>>

Om Komplementær Hormonterapi & Functional Medicine

Komplementær Hormonterapi og Functional Medicine er den perfekte kombination af det bedste fra både alternativ og konventionel medicin, hvor en helhedsorienteret tilgang møder moderne videnskab for at opnå optimal sundhed.


Fokus er på at finde og behandle de underliggende årsager til dine symptomer frem for blot at dæmpe dem ved at se på krop og sind som et integreret system.


Ved hjælp af en grundig evaluering af dine symptomer, sygdomshistorie, familiebaggrund, kostvaner, livsstil og laboratorietests identificerer jeg de dybereliggende årsager til dine helbredsproblemer.


Min behandlingsmetode indebærer at udvikle skræddersyede sundhedsprogrammer, der inkluderer tilførsel af nødvendige næringsstoffer, afbalancering af nervesystemet, bevægelse, restitution, kemifri livsstil og funktionel ernæring.


Med Functional Medicine og Komplementær Hormonterapi repræsenterer jeg en dybdegående og personlig tilgang til sundhed, der sigter mod at genoprette balance i din krops biokemi og din hormonelle balance. Dette ved at adressere de grundlæggende årsager, i modsætning til blot at maskere symptomerne med medicin.


Resultatet er en mere bæredygtig og helhedsorienteret løsning på symptomer og hormonelle ubalancer, hvilket fører til forbedret velvære og livskvalitet på en mere effektiv måde, fordi den behandler kernen i problemet og skaber varige forbedringer.

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik