Binyretræthed test - Test om du har symptomerne

24. okt 2018

Test dig selv for binyretræthed på 2 minutter!

 

Med denne simple binyretræthed test, kan du finde ud af om du måske lider du af binyretræthed (HPA akse dysfunktion):

 

Binyretræthed test

 • Har du svært ved at vågne om morgenen?

 • Har du brug for kaffe for at komme i gang med dagen?

 • Er din hukommelse dårlig, eller har du ”tågehjerne”?

 • Har du taget på (især om maven) for nyligt?

 • Bliver du altid syg, når der er forkølelse eller influenza på omgang?

 • Har du mistet interessen for sex?

 • Føler du dig træt om morgenen og eftermiddagen?

 • Bliver du svimmel, hvis du rejser dig op hurtigt?

 • Har du sværere ved at håndtere stress og deadlines end tidligere?

 • Craver du salte fødevarer som chips, saltede nødder?

 • Har du brug for at snacke eller spise ofte for at undgå lavt blodsukker?

 • Bliver du friskere om aftenen, hvis du bliver oppe til sent?

 • Hvis du er kvinde, har du da problemer med PMS: kraftige blødninger, smerter, væskeophobninger, humørsvingninger, træthed især i perioden op til menstruation?

 • Hvis du er mand, oplever du da at det er sværere at fastholde muskelmasse og du har mindre energi og mindre udholdenhed?

 • Har du ofte smerter i nakken eller den øvre del af ryggen uden at der er en åbenlys årsag?

 • Lider du af mild depression eller angst?

 • Kræver det mere energi at lave de daglige opgaver?

 • Er din hud blevet mere tør eller tynd?

 • Taber du mere hår end du plejer?

 • Har du hjertebanken?

 • Har du skiftevis diarre eller forstoppelse?

 

De ovenstående symptomer kan være tegn på binyretræthed (HPA akse dysfunktion), men kan også skyldes andre årsager.

Jo flere symptomer du kan genkende, jo vigtigere er det for dig at behandle dine binyrer med omsorg og pleje!

 

OVERSKUDSRAMT!

10 ugers onlineforløb for dig, der er træt, udkørt eller stresset
- Læs mere her

 

Når binyrerne ikke virker

Binyretræthed (HPA akse dysfunktion) er ikke det samme som tilstanden Addisons. Addisons sygdom er en tilstand, hvor binyrerne ikke producerer hormoner, og som behandles med tilskud af binyrebarkhormoner.

Addisons sygdom eller kronisk binyrebarkinsufficiens er en lidelse med langsom udvikling, som fører til fysisk svaghed, træthed, vægttab, pigmentering af hud og slimhinder, kvalme, opkastninger og lavt blodtryk. Lidelsen skyldes nedsat dannelse af binyrebarkhormoner efter ødelæggelse af binyrebarken pga. autoimmunitet eller tuberkulose, og ses også efter langvarig behandling med binyrebarkhormon.

Symptomerne ved Addisons sygdom, hvor det er binyrebarken, der ikke danner nok hormon, er langsomt tiltagende træthed, svaghed, appetitløshed, kvalme og opkastning, vægttab, overpigmentering af hud og slimhinder (fx i munden), lavt blodtryk og ind imellem lavt blodsukker.

Diagnosen af Addisons sygdom kan kun ske ved en ACTH stimulationstest, hvor man måler, hvor meget binyrerne kan reagere (mindre end normal stigning af kortisol).

Modsat Addisons, så er binyretræthed (HPA akse dysfunktion) en tilstand, der opstår ved længerevarende stress af fysisk eller psykisk karakter, og ofte sammen med akkumulering af toksiner, uopdagede infektioner, hormonelle ubalancer eller næringsstof mangler.

 

Vores evne til at håndtere stress er en vigtig mekanisme for vores overlevelse som mennesker. Vi har komplekse systemer, der regulerer stress respons, og her er binyrerne (adrenals) og HPA akse to vigtige faktorer. Når der opstår forstyrrelser i HPA aksens funktion, så nedsættes kroppens evne til at håndtere stress og til at bekæmpe infektioner.

 

Sådan reguleres dine binyrer

HPA-aksen refererer til kommunikation og interaktion mellem hypothalamus (H) og hypofyse (P) i hjernen ned til binyrerne (adrenals på engelsk) (A), der er placeret oven på nyrerne. Når kroppen registrerer fysisk eller psykologisk stress, giver hypothalamus hypofysen besked om at danne hormonet ACTH. ACTH sendes via blodbanen til binyrerne, der stimuleres til at danne stresshormonet, kortisol og i mindre grad hormonet DHEA.

Normalt følger HPA-akse-produktionen et dagligt mønster, hvor kortisol stiger ret hurtigt i de første 10-30 minutter efter at du er vågnet, hvorefter det falder gradvist i løbet af dagen, for at være lavest om natten. Denne cyklus gentages næste morgen, og denne cykliske variation i kortisol niveauer anvendes til at måle HPA akse og binyrefunktion.

 

Sådan måles binyre funktionen – Laboratorie binyretræthed test

Udover at se på symptomer som ved binyretræthed test, der er beskrevet ovenfor, så kan målinger af stresshormonet kortisol anvendes. Kortisol er et steroidhormon, som produceres i binyrerne som reaktion på stress. Derfor kan måling af kortisol fortælle om binyrernes og HPA aksens funktion.

 

Kortisol niveauer kan måles i spyt. Koncentrationen i spyt svarer til 2/3 af den frie kortisolkoncentration i plasma. De frie hormoner diffunderer fra blodbanen til vævsvæsken, hvor de binder sig til receptorerne i målcellen og udløser det biologiske respons. 85 % af kortisol i spyt er frit. Spyttests er derfor et godt estimat for den frie fraktion af kortisol i plasma.

 

Binyre Stress Test (Adrenal stress test) er en spyt test, der anvendes som binyretræthed test. Testen, der udføres af flere private laboratorier, er enkel at tage, og kræver ikke en blodprøve – kun spyt. I denne test måles kortisol- og DHEA-niveauer for at kvantificere binyre-funktion og detektere generelle stressniveauer. Spyt opsamles 4 gange i løbet af dagen, hvorved man kan lave en vurdering af døgnrytmen af kortisol. Disse målinger er nyttige til vurdering af faser af træthed eller uregelmæssigheder i søvn. Flere kortisol målinger i løbet af en dag er mere nyttige end en enkelt måling, når man evaluerer kortisol- og binyrestatus.

 

DHEA er et vigtigt steroidhormon, der spiller en rolle i stressrespons og immunfunktion. Det målte DHEA-S er et produkt af DHEA-metabolisme. Lave DHEA-S niveauer kan signalere binyre-dysfunktion hos dem, der oplever kronisk stress.

 

Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig tilbage til energi og overskud ?

 

Så læs om mine 1:1 forløb her

  

Så læs om Overskudsramt - 10 ugers onlineforløb her

 

  

Vil du vide hvordan du behandler binyretræthed (HPA akse dysfunktion) ?

 

 

Læs mere om behandling af binyretræthed her.

Binyretræthed kur ?

Hvordan skal du spise, hvis du lider af binyretræthed? 

 

Få de enkle og overskuelig tips til kost ved binyretræthed her

 

 

Vil du vide mere om binyretræthed ? 

 

Så tjek mine e-bøger her

 

 

Om Komplementær Hormonterapi

Komplementær Hormonterapi er koblingen mellem den "alternative" og konventionelle medicin, hvor holistisk tankegang møder moderne videnskab.

Som komplementær hormonterapeut arbejder jeg med at finde rodårsagen hos mine klienter frem for at symptombehandle med udgangspunkt i Functional Medicine paradigmet.

Ved hjælp af oplysninger om symptomer og gener, sygdomme, familiemæssige sygdomme, kostdagbøger, livsstil og laboratorietests, identificerer jeg rodårsagen.

Jeg årsagsbehandler og udarbejder skræddersyede personlige sundhedsprogrammer med tilførsel af næringsstoffer, nervesystemsafbalancering, funktionelle kostplaner og evt. bioidentiske hormoner.

Dermed identificerer og behandler jeg rodårsagen til hormonelle ubalancer i modsætning til at fjerne symptomerne, eksempelvis med medicin.

 

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik