Binyretræthed kost - Sådan kan du spise dig rask

24. okt 2018

Du kan virkelig forværre din binyretræthed med forkert kost. Især mad, der får dit blodsukker til at stige hurtigt og falde igen, presser dine binyrer til at producere mere kortisol. Og hvis det allerede er et problem at binyrerne er overstimuleret, så er det en yderligere belastning at spise mad, der indeholder hurtige kulhydrater, som hvidt brød, pasta lavet af hvedemel, slik, kager, sodavand, der er tilsat sukker.

Men det er ikke det eneste, der kan belaste dine binyrerne. Det kan også dysbioser i mavetarm kanalen, eller nedsat evne til udskillelse affaldsstoffer fra kroppen.

Her får du nogle vigtige forhold, som bør indgå i en binyretræthed kur.

 

OVERSKUDSRAMT!

10 ugers onlineforløb for dig, der er træt, udkørt eller stresset
- Læs mere her

 

Du skal have proteinkilder i din kost, hvis du lider af binyretræthed

Sørg for at spise en håndfladefuld protein til morgen, middag og aften, fx fisk, skaldyr, fjerkræ, æg, linser, bønner, kikærter, pasta lavet af bønner, linser, fuldkornsris, quinoa eller kikærter, hampefrø, eller proteinpulver af god kvalitet.

Aminosyren tyrosin er en forudsætning for dannelse af mange af de neurotransmittere, fx adrenalin og noradrenalin, som vi producerer mange af under stress.

Tyrosin findes især i æg, soja, tofu, parmesan, sesamfrø, rejer, kylling, jordnødder og jordnøddemel, muslinger, hønselever, fisk, fjerkræ, lam, vildt, mandler, mungbønner, kakao, B-gær og hampefrø. Spis masser af de disse fødevarer.

Aminosyren tryptofan omdannes i kroppen til serotonin (lykkehormonet) og videre til søvnhormonet melatonin. Tryptofan findes især i vildt, kalkun, kylling, æg, ansjoser, græskarkerneproteinpulver, parmesan og også i sojabønner, spirulina, græskarkerner, sesamfrø. Spis masser af de disse fødevarer.

 

 

Vælg de rigtige kulhydrater

Du kan komme langt når du undgår de hurtige simple kulhydrater som hvidt brød, pasta lavet af hvedemel, slik, kager, sodavand, der er tilsat sukker. I stedet skal du vælge de langsomme kulhydrater som fuldkornsris, fuldkornsris pasta, fuldkorns brød, havregryn, rodfrugter som gulerødder, jordskokker, pastinak, rødbeder, persillerødder, knoldselleri, kartofler og frugter som ikke er meget søde (dvs. ikke banan, ananas).

På denne måde sikrer du at dit blodsukker er mere stabilt, og det er en vigtig del af en binyretræthed kur.

Quinoa, amaranth bønner, linser, kikærter indeholder også langsomme kulhydrater og også proteiner.

For dig, der har problemer med binyretræthed, så kan hjælpe at spise kulhydraterne til aftensmåltidet og undlade kulhydrater til morgenmåltidet, og til frokost.

 

Binyretræthed kost er som regnbuen

Spis mindst 600 gram grønt om dagen – og kom så op på 800-1000 g gram grønt om dagen. Spis grøntsager til alle dine måltider. Sørg for at spise grøntsager, frugt og bær i alle regnbuens farver. Brug af masser af krydderurter i din madlavning.

 

Drop fedtforskrækkelse

Fedt skal du have – også ved binyretræthed kost. Men det skal være nogle gode fedtstoffer, du skal have. Sørg for at spise både mættet fedt, som er i dyrekød, smør, kokos hver dag. Husk at det skal være så uforarbejdet som muligt – så undgå blandingsprodukter og færdigvarer eller halvfabrikata med tilsat fedtstoffer. Og så skal du også spise umættede fedtstoffer fra nødder, kerner eller frø, avocado, oliven eller fra økologiske koldpressede jomfruolier. Sørg for at der er fedtstoffer i alle dine måltider- det gælder for alle – også for de, som ikke har brug for en binyretræthed kur..

 

Hold dig hydreret – også når du er på binyretræthed kur

Sørg for at drikke vand nok – ca. 2 liter om dagen alt afhængig af din vægt og af om du er fysisk aktiv. Kaffe, sort te, sodavand, alkohol, købe juice tæller ikke med – dog tæller max 1 liter urtete eller friskpresset juice med.

Måske får du det bedre hvis du tilsætter lidt salt (fx Himalaya salt eller Læsø salt) til dit vand. Salt øger blodtrykket, så du skal kun tage ekstra salt hvis dit blodtryk ikke er forhøjet. Hvis du mangler aldosteron, som er et hormon, der produceres i binyrerne, og som medvirker til at regulere din væskebalance og dit blodtryk, så kan du have problemer med lavt blodtryk eller svimmelhed. Salt indeholder mineralet natrium, som medvirker til at øge blodtrykket.

 

Ønsker du viden om behandling af binyretræthed, så læs mere på understående side.

 

Behandling af binyretræthed

 

Vær god ved dig selv - Sig nej tak til crappy mad

En god binyretræthed kost handler i høj grad om at sige nej tak til den mad, som er med til at stress kroppen. Vælg økologiske og uforarbejdede fødevarer. Vælg kød fra fritgående dyr. Og undgå især forarbejdede fødevarer.

 

Sådan ser et mellemmåltid ud for dig, der er på binyretræthed kur

Tænk i at også dine mellemmåltider skal indeholder protein, fedtstof og gerne grøntsager. Undgå at spise frugt alene i et mellemmåltid, da det giver højt blodsukker.

 

Faste er no-go

Faste kan være et vidundermiddel for kroppen – når din krop er i balance. Hvis du lider af HPA akse dysfunktion (binyretræthed), så vil faste virke som stress i din krop. Derfor skal du ikke eksperimentere med faste ved binyretræthed kost, og du skal heller ikke springe hovedmåltider over. Det er en rigtig vigtig del af en binyretræthed kur, at du ikke stresser kroppen yderligere.

 

Holder du dig kørende på kaffe?

SKAL du have en kop kaffe for at komme i gang med dagen? Og SKAL du have en eller flere kopper i dagens løb for at holde dig kørende?

Kaffe får dit blodsukker til at stige, og det er glukosen (blodsukkeret), der giver dig en følelse af energi og mental friskhed. Det virker – det er der ingen tvivl om.

Men det virker også på andre dele af din krop. Koffeinen i kaffe øger udskillelsen af stresshormonet adrenalin, som igen bevirker af niveauet af langtidsstresshormonet kortisol øges. Og det er rigtig uheldigt, da forhøjet kortisol kan medføre stofskifteforstyrrelser, kønshormon ubalancer, kronisk inflammation, overvægt, depression, angst og hjerte-kar-forstyrrelser.

Kaffe er ikke en del af binyretræthed kost! Men hvis ikke du skal holde dig kørende på kaffe, hvad kan du så drikke? Ofte er det bare en dårlig vane, at du drikker den ene kop kaffe efter den anden. Det er ikke fordi, du reelt behøver. Måske er det i virkeligheden bare fordi, at termokanden står på dit skrivebord eller i pauserummet, at du drikker en kop? Så fjern termokanden, og sæt en flaske vand med citronskiver i stedet for. Eller drik grøn te, eller urtete.

Har du brug for koffeinens virkning i kroppen, så prøv at lave den japanske ceremonielle grønne te, matcha. Matcha er pulveriserede grønne teblade. Matcha indeholder antioxidanter og stoffet L-theanin, der giver øget opmærksomhed og energi, men uden den rastløshed og uro, som kaffe giver.

 

Vil du vide mere om hvordan jeg kan hjælpe dig tilbage til energi og overskud ?

 

Så læs om mine 1:1 forløb her

  

Så læs om Overskudsramt - 10 ugers onlineforløb her

 

 

Er du i tvivl om du lider af binyretræthed ?

 

Så tag testen her

 

 

Vil du vide mere om binyretræthed ? 

 

Så tjek mine e-bøger her

 

Om Komplementær Hormonterapi

Komplementær Hormonterapi er koblingen mellem den "alternative" og konventionelle medicin, hvor holistisk tankegang møder moderne videnskab.

Som komplementær hormonterapeut arbejder jeg med at finde rodårsagen hos mine klienter frem for at symptombehandle med udgangspunkt i Functional Medicine paradigmet.

Ved hjælp af oplysninger om symptomer og gener, sygdomme, familiemæssige sygdomme, kostdagbøger, livsstil og laboratorietests, identificerer jeg rodårsagen.

Jeg årsagsbehandler og udarbejder skræddersyede personlige sundhedsprogrammer med tilførsel af næringsstoffer, nervesystemsafbalancering, funktionelle kostplaner og evt. bioidentiske hormoner.

Dermed identificerer og behandler jeg rodårsagen til hormonelle ubalancer i modsætning til at fjerne symptomerne, eksempelvis med medicin.

 

Copyright © Lise BøgstedSitemap | Cookiepolitik | Privatlivspolitik